Persoonlijk jaarverslag 2011

Geplaatst door admin op 16 januari 2012 | Algemeen, Communicatie, FIFE Vrouwenbeurs, Ladies in biz, Marlou in het nieuws, Reizen en werken, Spreker/dagvoorzitter/host

Een terugblik!

Terugkijken doe ik eigenlijk niet snel. Kan ik ook niet goed. Vooruit kijken. Kansen zien. Plannen maken. Energie gebruiken en inzetten. In feite is het, gezien het aantal keren dat ik afgelopen jaar ook weer ‘op mijn bek’ gegaan ben, ook niet echt nodig zo’n terugblik; leermomenten te over. Aan de andere kant leent mijn site zich er nu wel heel goed voor en dwing ik mijzelf hiermee ook om de leermomenten nog beter te laten doordringen bij … mezelf!

Het jaar 2011 stond – als ik nu zo terugkijk – voor een groot deel, uit het doen van dingen met mijn persoonlijke sociale overwaarde. Heb dus veel ‘om niet’ gedaan. Met heel veel plezier overigens.

7 Days of Inspiration, januari – februari

Na een geweldige vakantie door het prachtige Oman met haar hartelijke bevolking, stonden de eerste maanden van het jaar, voor mij bijna volledig in het kader van ‘7 days of inspiration’. #7di is een initiatief van onder andere Martijn Aslander, Nils Roemen en Fanny Koerts, om Nederland in een week tijd een stukje mooier en beter te maken met sociale overwaarde. Martijn, Nils en Fanny had ik in het najaar van 2010 pas leren kennen. Toch hebben ze mij onbewust geïnspireerd – ze vroegen niets – om mee te doen aan #7di … Zo gebeurde het dat ik voor Enschede en ook wel een beetje voor de rest van Twente, samen met Gijs van Bilsen en later ook Judith van Oostrom, 053-stadscoördinator werd. Praktisch betekende het dat al mijn tijd – gelukkig heb ik weinig slaap nodig – opging aan dit vrijwilligersproject in die eerste maanden van 2011. Het was een geweldige ervaring. Beter geformuleerd; het was heerlijk om te constateren, dat je met zoveel mensen, zoveel energie genereert waardoor je een stad en haar bewoners ‘besmet’. De sociale overwaarde in ons land is enorm. Ook in Enschede. Gaaf dat we van een deel gebruik konden maken, waardoor 7 Days of Inspiration in Enschede, net als in die meer dan 20 andere Nederlandse steden, een succes was. Op http://www.7di.nl/blog/enschede_blikt_terug kun je lezen wat we allemaal klaar gespeeld hebben in de eerste week van maart, waardoor Enschede #7di053 een stukje mooier en beter werd.

Begin maart mocht ik naar de Openingslunch van het jaarlijkse Festivalweekend van WOMEN Inc in Amsterdam. Bijzonder; Prinses Maxima had dezelfde uitnodiging en zij kwam ook een broodje eten samen met 199 andere bijzondere vrouwen. Een eer om hierbij te mogen zijn en waanzinnig indrukwekkend in alle opzichten!!! Niet in de laatste plaats door het imponerende, sensationele optreden van de jonge zangeres annex pianiste Karsu Donmez.

Bak Energie, mei

Op 11 mei hebben we alle werkende en niet-werkende Enschedeërs uitgenodigd om naar de Grolsch Veste te komen. De werkende mensen kregen een buddysticker opgeplakt en konden zo op zoek naar een werkzoekende stadsgenoot. Doel van de avond was om mensen aan elkaar te koppelen en te zorgen dat de ene, de ander inspireerde en zou helpen en begeleiden op de vaak moeilijke weg naar werk en misschien zelfs uiteindelijk naar een baan. Gewoon als buddy je eigen energie inzetten! De opkomst was onverwacht hoog. Mede dankzij de inzet van velen is het een geslaagde avond geworden. Tot op de dag van vandaag zijn er nog ‘koppels’ van die woensdagavond 11 mei 2011, die elkaar nog spreken, zien en … inspireren!

Peru en SharePeople, juli – september

Eind juli ben ik naar Peru gegaan om vrijwilligerswerk te doen als marketingcommunicatie-expert bij Molinos Cusco SA. Hierover heb ik veel geblogd [lees onder; reizen en werken]. Het was een geweldige ervaring met dank aan SharePeople, die mij hier naartoe begeleidde. Persoonlijke hoogtepunten; inspireren van de alleenstaande jonge moeders die bij Molinos Cusco werken, paardrijden in een onbekend en onontgonnen gebied van d Andes, Spaans leren, peetmoeder worden van het kleinkind van mijn opdrachtgevers in Cusco/Cusipata en … als conditieloze kantoormus klimmend en klauterend de top van de Wayna Picchu bereiken!!!

Bullens communicatie regie

Mijn bezoek aan Peru en Brazilië was een ‘cadeau van de zaak’. In 2011 werkte ik namelijk 25 jaar. Wat is dan een mooier jubileumgeschenk? Een pen en horloge had ik tenslotte al. Dit betekende dat ik mezelf in totaal zo’n 3 maanden vrij heb gegeven. Het afbouwen van opdrachten kostte mij – maar ook mijn opdrachtgevers – best veel moeite, ondanks een zeer tijdige aankondiging. Mogelijke oorzaak; energieoverschot!?!

De eerste helft van 2011 deed ik veel voor Werkpleinen Enschede en Twente. Ook mocht ik meedenken op nationaal niveau over de ontwikkelingen en het te voeren [communicatie]beleid voor alle Werkpleinen in Nederland.

In april/mei startte ook de organisatie van FIFE 2011. Een festival om werkzoekende vrouwen te inspireren tot economische zelfstandigheid. Om draagvlak te creëren voor dit evenement en om de enthousiastelingen die mee wilden helpen, op een gestructureerde manier te ontmoeten, bedachten we het Vrouwenbeurscafé. Vanaf eind april vond dit elke laatste donderdag van de maand plaats. En nog steeds. Kijk voor meer informatie op http://www.fifevrouwenbeurs.nl Terug uit Zuid-Amerika ging ik dan ook snel en met veel energie aan de slag voor het Female Inspiration Festival Enschede. Dit dagfestival vond plaats op 11.11.11 en was waanzinnig goed, succesvol, ontzettend inspirerend door de prachtige aanwezig vrouwen, die stuk voor stuk op een eigen manier ‘lef’ toonden! Getuige het feit dat FIFE2011 momenteel dé showcase is voor WOMEN Inc. Hopelijk krijg ik de gelegenheid om ook in 2012 mee te werken aan FIFE. Misschien zelfs in combinatie met het nationale programma ‘Eigen Kracht’ vanuit het Ministerie van OCW via Women Inc.

Mijn laatste ‘betaalde’ klus in 2011 was als vrijdagvoorzitter tijdens de laatste dag van de ‘Business Meets Twente’ driedaagse op 25 november! Een goede, leuke interessante ervaring die mij zelfs een tv-optreden opleverde bij #EDNED [En dan nog even dit] bij RTV Oost. Ook heb ik daardoor interessante mensen mogen aankondigen en leren kennen, waaronder de wijze Hector Gorosabel van SAB Miller, futuroloog Wim de Ridder en de zeer humoristische Maarten van Rossem.

Er was meer …. nog één ding wil ik noemen; het initiatief om een #LadiesBizBox in te richten in de Grolsch Veste. Om zo, samen met 10 a 12 vrouwelijke ondernemers en hun zakenrelaties, de prestaties van FC Twente op de voet te kunnen volgen. Helaas gooide onder andere de recessie en ook het feit dat vrouwen minder snel risico nemen, voorlopig roet in het eten. Mijn verwachting is dat de situatie over 2 a 3 jaar dusdanig anders is, dat we het alsnog proberen! Wordt vervolgd.

Nabeschouwing

Het afbouwen van al mijn [vaak langdurige] projecten in de eerste helft van het jaar, kostte veel meer moeite dan verwacht. Eigenlijk een opsteker voor het vak marketingcommunicatie. We zijn nog lang niet klaar….. Door het bewust afsluiten van opdrachten groeide mijn vrijheid enorm. Het leverde me nog meer ’onafhankelijkheid’ op. Dit zette mij uiteraard wel aan het denken over mijn toekomst en dan met name over ‘het soort werk’ wat ik wil en kan verrichten. Het gevoel van ‘vrijheid’ is nog eens versterkt door de verkoop van mijn huis in oktober jl.

Al met al is me nog duidelijker geworden, waar ik goed in ben en wat ik graag wil doen. Bedrijfseconomische analyses [quick scans] met marcom als specialisatie, kan ik snel maken! Met een sociaal innovatieve en toch ook commerciële blik, bedenk ik creatieve passende antwoorden, oplossingen en ideeën. Door lef en doorzettingsvermogen krijg ik dingen ‘voor elkaar’. Met mijn positieve instelling en dynamiek, genereer ik energie. En dankzij een extreem gevarieerd leven boordevol ervaringen, beschik ik nog over een behoorlijk empathisch vermogen!!

Dat alles impliceert dat ik mij nu meer richt op kort advieswerk en ook graag optreed als dagvoorzitter, MC of zelfs als motivational speaker. Maandenlange intensieve projecten die al mijn tijd vragen, zijn nu minder aan mij besteed.

Een korte terugblik was het wellicht niet. Persoonlijk heb ik het gevoel dat ik ook in 2011 weer veel leerde. Kan ook niet anders; maakte opnieuw een paar flinke fouten. Ook al constateer ik verheugd, dat met het vorderen van de jaren het aantal gelukkig afneemt. Heb wel eens verzucht: “Hoe wijs willen ze me hebben?” Al met al lijk ik dus wel verstandiger. [Of heet dat gewoon ‘ouder worden’?] Kan wel beter focussen en mijn tijd beter indelen. Ben iets geduldiger en durf zelfs te stellen dat ik geen control freak meer ben, slechts graag ‘in control’.

Het jaar sloot ik af met een ‘feestmaand’ in plaats van de gebruikelijke ‘feestdagen’; genieten van de zon in Mexico en van de wind en het strand aan de Belgische kust. Ook werkte ik eindelijk een deel van de stapel cadeau gekregen leesboeken weg. Heerlijk. Nu verder op de iPad. Het jaar weer vol energie beginnen. Vandaag, maandag 16 januari 2012, is het ‘Blue Monday’. Voor mij een onbekend gevoel en dat wil ik graag zo houden. Zit weer vol nieuwe energie en nog meer wilde plannen. Hierover hopelijk snel meer.

Maak 2012 een super, dynamisch, vrolijk, energiek, liefdevol jaar voor jezelf. Dan doe ik dat ook. Marlou 🙂
Genoemde bovenstaande activiteiten zijn vaak uitgebreider te bekijken [foto’s] en of te lezen [blogs] op deze site.

Reageer: