Fun and little biz in Asia part 3; Myanmar – Thailand

Geplaatst door admin op 31 augustus 2013 | Algemeen, Reizen en werken

MYANMAR + BANGKOK & PATTAYA THAILAND 19 – 31 juli

Myanmar/Burma/Birma
Myanmar is …authentiek. Dat woord dekt de lading, voor deze Aziatische parel wel. Een relatief groot – vergeleken met Nederland zeker – land, met een overwegend boeddhistische bevolking, die sinds 1960 verdubbelde tot bijna 50 miljoen inwoners. Een bekoorlijk landschap met als hoogtepunt de stupa’s in Bagan die door een reuzenhand lijken neergegooid in het droge landschap. Verder zijn hotels eigenlijk behoorlijk duur – prijs kwaliteit is niet in verhouding – en al het overige zoals bijvoorbeeld eten, drinken en vervoer is zeer goedkoop. Ondertussen zijn er ook meer pinautomaten dan ‘geen’ in Myanmar. En blijven knispernieuwe US dollars aantrekkelijk als betalingsmiddel, net zoals onze euro’s.

Yangon [Nederlands: Rangoon]
We vliegen naar de voormalige hoofdstad Yangon, om onze indruwekkende reis door Myanmar te beginnen. Het regent pijpenstelen. Dit lijkt overigens niemand te deren in deze ruim 6,5 miljoen mensen tellende stad, waar slechts enkele wegen in het centrum en de route naar het vliegveld geen zandwegen zijn. Eén van onze eerste acties is de loop van het hotel naar dé pinautomaat. Zo kunnen we even later onze 2 eerste hotelovernachtingen betalen – cash vooruit betalen blijkt hier standaard – met 10 stapels van circa 26.000 Myanmarese Kyats. Een behoorlijk lachwekkend tafereel. Daar dit wel even tijd in beslag neemt, is ‘dinertime’ bijna voorbij. In Myanmar is, namelijk zowel op het platteland als in de stad, na 21.00 uur ’s avonds alles volledig verlaten en uitgestorven. De volgende dag lopen we de – door de Lonely Planet voorgestelde – stadsroute. Als je een beetje doorloopt heb je de hele stad wel in een uurtje gezien, inclusief opvallend veel kleine nonnetjes gekleed in het roze en ook opvallend [lees; prettig] weinig toeristen. Wij doen op ons gemak en lunchen – jawel; in de zon – op één van de weinige restaurantterrassen. Daar vind je dan ook meteen alle toeristen die op dat moment in Yangon zijn en die we dus nog meerdere malen de komende tijd in Myanmar tegenkomen. We genieten teveel van de betaalbare, Myanmarese, witte wijn en komen te laat voor de erg knusse Bogyoke Aung San markt. De volgende dag maken we dat goed en kopen souvenirs van edel- en natuursteen, hout en zilver en bezoeken de meer dan prachtige Shwedagon Pagode. Eén van mijn persoonlijke favorieten; zowel in de zon als in de plensende regen.
Oh ja en verder …denken we dat de witte strepen op de wangen, van voornamelijk vrouwen, een bepaalde religie weergeven. We vragen het meerdere malen – omdat we het eerst niet willen en kunnen geloven – maar het is toch echt een zonnebrandmiddel; een papje gemaakt van boomschors met water.
Na 2 dagen vol met prachtige indrukken stappen we in centrum Yangon in onze ‘eersteklas’ treincoupé op weg naar Mandalay. Verwachte reistijd; 16 uur!

Mandalay
Bijna 700 kilometer en 17 onbeschrijflijke uren later rijdt de trein Mandalay binnen. Zelden zo’n reis gehad. Nee, niet zelden; nooit. ’s nachts hobbelde de trein soms lange minuten achter elkaar zo hard, dat we werkelijk tientallen centimeters van ons bed werden gelicht. Maar ook de ervaringen in de ‘restauratiewagon’ met de lokaloos zal ik nooit vergeten. En de prachtige uitzichten ook niet; vaak weilanden, dorpen en wegen onder water. We reizen door Myanmar in het regenseizoen, ook al vinden wij dat amper merkbaar. In Mandalay kunnen we niet meteen in onze hotelkamer, maar relaxen bij het zwembad is een prima alternatief. Vooral ook omdat we wachten op dochterlief die vliegend vanuit Bangkok arriveert. En dan ontdek je pas echt, hoe verwend wij zijn met internet, wifi en telefoonpalen. Die heb je daar niet en dus moet het ‘kleine’ volwassen kind het zonder whats’app-begeleiding doen. Bellen kan ook niet. Hoezo telecomprovider? En Engels spreken ze ook mondjesmaat. Maar dochterlief komt natuurlijk veilig aan bij het hotel en zo waar met een gratis toeristenbus en het laatste stuk met een scootertaxi. De chauffeur werd zelfs voor haar betaald door een lieve, lokale dame die gelukkig wel Engels sprak. Mandalay heeft een dorpse sfeer met in het centrum een paleis; een bastion omzoomd door een gracht. Niet het entreegeld, maar de zeer nors kijkende militairen weerhouden ons hier naar binnen te gaan. Wel drinken we wat aan het water, scheuren op scootertaxi’s door de stad en bezoeken boven op Mandalay Hill de tempels met het adembenemende uitzicht over de regio, de stad en de rivier Ayeyarwady. En … we plannen onze rondreis door dit vredige land met haar lieve inwoners die nog helemaal niet weten wat toerisme is.

Inle Lake
Vanuit Mandalay vertrekken we richting Zuiden naar het Inle Lake met auto en chauffeur. Chit is traditioneel gekleed in een longi; een soort rok voor mannen. Hij rijdt keurig. Ook tradioneel is het kouwen op betel door Chit. Hij spuugt continu het geproduceerde rode speeksel in een potje naast de versnellingspook. Dat maakt dat dochterlief na een paar uur toch iets minder enthousiast over onze chauffie. Maar het donker, geen straatverlichting, de bochtige wegen door het gebergte, de regen en het onweer maken dat we op andere zaken letten dan het vieze rode – inmiddels behoorlijke – bekertje. In het donker arriveren we bij het meer. We worden ergens via een ‘achterommetje’ in een longtail bootje geladen met 3 stoelen in het midden op een rijtje achter elkaar. De bootsman spreekt werkelijk geen woord Engels en we vertrekken richting het meer…. Na een half uur motoren met de boot, over het door de maan verlichte meer, komen we bij een leuk idyllisch hotel aan. Net zoals alle anderen; gebouwd op palen aan de rand in het riet. We worden meer dan welkom geheten door al het aanwezige personeel. Inmiddels is het 22.00 uur geweest en dat is echt laat voor Birmese begrippen. Slechts één van de personeelsleden spreekt Engels. En wat blijkt? Verkeerde hotel; we brommen dus nog een keer 20 minuten naar een andere kant van het Inle Lake. Hongerig en dorstig komen we op de juiste plek aan en krijgen gelukkig een even warm welkom als aan de overzijde… we zijn de enige gasten. Regenseizoen blijkt ook laagseizoen. In ons geval betekent dit; veel aandacht en weinig regen gelukkig.
’s Nachts worden we wakker van het geluid van vogels, die binnen IN onze rieten hut op palen lijken te rond te fladderen. Dat is natuurlijk niet zo….
De volgende ochtend na het ontbijt gaan we het Inle Lake op en bezoeken de wel hele bijzondere 5daagse markt, en hele drijvende groentetuinen, tempels, winkels, dorpen en zelfs een pagode op het water. We zien de karakteristieke manier van vissen; mannen die met 1 been hun bootje sturen waardoor ze beiden handen vrij hebben om de netten uit te gooien of binnen te halen.

Bagan – Mandalay
De beide dagen erna zijn voor Bagan. Chit rijdt ons bedreven naar dit dorp, dat in zijn geheel werelderfgoed en is. Wat een bijzondere omgeving; één groot archeologisch gebied. Wat een ervaring. Duizenden boeddhistische tempels uit de 11e, 12e en 13e eeuw lijken hier uitgestrooid, net als een kind dat doet met legoblokjes. Misschien wel het meest indrukwekkende panorama van deze reis. We rijden, lopen en fietsen tussen de tempels en pagodes. We logeren in een prachtig oud-koloniaal hotel aan de Ayeyarwady rivier, waar we samen met kleine uiltjes en aapjes genieten van de warmte ’s avonds op het restaurantterras of op onze ‘porch met deckchairs’. Eigenlijk heb ik geen woorden voor deze plek… het is een inspirerende en tegelijkertijd indrukwekkende omgeving. Het feit dat hier nog maar heel weinig toeristen zijn versterkt het unieke gevoel.
Vermeldenswaardig is nog het moment dat dochterlief bij één van de vele tempels vertederd op een Birmees babytje afloopt en mij vraagt haar met het kleintje te fotograferen. Vader en moeder vinden dit goed als zij ook allemaal apart op de foto mogen met mijn donkerblonde dochter. De hele Birmeese familie neemt haar kans en een fotoshoot van een half uur volgt. Dat is toch even de wereld op z’n kop.
Van Bagan varen we op met een zogenoemde ‘slow boat’ zittend, lezend, kijkend, genietend, dommelend een een lange lome dag van 12 uur over de Ayeyarday terug naar Mandelay. We logeren nog één keertje in het zelfde hotel als eerder in Mandelay en vliegen na 10 meer dan indrukwekkende dagen terug naar Bangkok.
Myanmar we komen terug.

Bangkok – Pattaya – Bangkok
In Bangkok voegt een in Thailand wonende en werkende, Nederlandse vriend zich bij ons en herontdekken we, samen met onze studentedochter, hoe zwaar een avond ‘flink stappen’ ook al weer is. Het weekend brengen we door in Noord-Pattaya al shoppend, relaxend, lekker visjes etend, beetje golfend en zwemmend en … heerlijke massages, voet- en handbehandelingen ondergaand. Genieten met een grote G!!

En dan is de reis afgelopen voor dochterlief en brengen we haar na 2 weken naar Bangkok Airport voor de terugreis naar Amsterdam. Dikke knuffels voor haar en de ‘nieuwe kids’. Het KLMtoestel waar zij mee terugvliegt brengt de 3 volgende kids naar Thailand voor een volgend avontuur … in Laos.

Reageer: