Voor mij begon het gevoelsmatig op zondagavond 15 maart. Na de persconferentie van Rutte vanuit het torentje: toen startte de noodtoestand in Nederland echt. En ja, ik schrijf hier ‘noodtoestand’, want dat is wat een lockdown officieel is. En intelligent betekent dat we met z’n allen ons gezond verstand daarbij moeten gebruiken. En dat lukt de ene Nederlander beter dan de ander. Ook dat hebben we de afgelopen zes weken ervaren. Het is ook wel moeilijk soms. Toch moeten we nog even volhouden.

“Hoe lang hou jij het nog vol? Ik echt niet meer hoor!” Hoorde ik vanochtend op de radio de ene dj aan de andere vragen. Wat ik dan meteen denk: “Wat is niet meer volhouden? Wat doe je dan? Ga je dan geweld gebruiken, schreeuwen, te veel drinken of eten?” En die gedachte werd versterkt door het antwoord van de andere dj: “Nee ik trek het ook niet langer hoor! Ik had het afgelopen weekend al heel zwaar…” Wat is dat dan ‘zwaar hebben’? Word je dan gek? Beetje gek of moet je echt naar een dokter?

Het wordt naar mijn mening allemaal sterk overdreven. En dan vooral door de mensen die het eigenlijk heel goed hebben. Mensen die nog steeds een salaris krijgen en geld verdienen. Of zij die geen dierbaren met Corona kennen of verloren hebben. Mensen die … die helemaal niets moeten ‘volhouden’ alleen een minder sociaal leven hebben tijdens deze crisis.

Wij – ja wij mensen – kunnen echt veel meer aan dan je ooit van tevoren kan bedenken. En zelfs als je denkt dat je aan je taks zit…zelfs dan blijkt er nog heel veel meer veerkracht in ons lijf, brein en hart!

En laten we dan vooral niet vergeten waar wij Nederlanders echt heel goed in zijn. Elkaar helpen. Dus als je het even niet meer ziet zitten, een dipje hebt of hoe je het ook noemen wilt: vraag dan een buurman of -vrouw, je broer, zus, vader of moeder om een praatje. Of gewoon de groenteboer of de jongen die karretjes uitdeelt bij de supermarkt. Mijn advies: #durftevragen en nog meer #durftoetegeven dat je humeur even niet zo top is en laat je opvrolijken door een van die andere 17 miljoen Nederlanders. En als je echt niemand kan bedenken mag je mij altijd bellen of mailen, hoor.

Blijf gezond. Lieve groet, Marlou