“Dat is alleen voor bofkonten!” hoor ik je denken. Yep 😊 dat klopt en zo voelde het ook echt. Natuurlijk wil je weten waar het was en vooral ‘hoe’ het smaakte.

We begonnen vrijdag 15 mei bij Jef Schuur op Texel: zijn derde openingsavond sinds de Coronacrisis losbarstte. Sterrenzaak * ‘Bij Jef’ was onze vervanger voor een weekendje Lissabon met vrienden. Ik kan je vertellen: “Geen slechte keuze, hoor!” Understatement. Alhoewel, we wagen half mei volgend jaar weer een nieuwe poging om naar Lissabon te gaan. Ik dwaal af. Ons ‘Nachtje Texel’ betrof een glaasje bubbels bij aankomst, zevengangenmenu met bijpassend wijnarrangement inclusief koffie met friandises na en overnachting in een luxe suite. Met als afsluiting de volgende ochtend: ‘Jefs verwenontbijt’. Mijn hemel. Alles, werkelijk waar alles, was superlekker. Corona had Jef en zijn charmante partner Nicole, ertoe bewogen om driewiel-karretjes te laten maken met afneembare dienbladen die gevuld werden met alle lekkernijen. De karretjes werden dan twee cm boven ons tafelblad geschoven, zodat wij het eten en drinken er zelf konden afhalen. Heel coronaproof op 1.5 meter afstand. Niet alleen het eten was heerlijk. Ook de bediening was zeer beleefd en aardig. De hotelkamers waren heel fijn; met een groot bad en heerlijk bed. Het servies is met zorg gekozen. We bleven maar onderop kijken waar het vandaan kwam. Inmiddels hebben we thuis dezelfde espressokopjes als ‘Bij Jef’ (dank aan Sjors).

En wat ik het meest speciale vond? Eerlijk gezegd: “Het ontbijt.” Zo’n sterren-ontbijt als dat van Jef had ik nog nooit gehad. Ook zeven gangen met een gevuld flensje, allerlei prachtige sapjes, gekookte eitje, oude kaas miniboterhammetje, croissantje, zoetigheidjes, shotje in reageerbuisje, groentemixje, yoghurt … teveel. Het klinkt dan ook raar als ik vertel dat we blij waren dat we maar voor een nachtje kozen. Twee nachten hadden wij en onze weegschaal niet overleefd. Onze portemonnee trouwens ook niet. Ik kan maar een dingen zeggen; ga het zelf eens proberen als je de kans krijgt. Het dorpje Den Hoorn, waar je met de boot vanuit Texel aankomt, doet niet vermoeden dat hier zo’n geweldige sterrenkok zetelt.

Onze tweede topervaring was op Hemelvaartsdag tijdens onze ‘Michelin Star Staycation’ bij ‘The White Room*’ in Krasnapolsky, Amsterdam. Dit arrangement was wellicht nog indrukwekkender dan het nachtje op Texel. Het vijfgangendiner van chef Randy Karman* met advies van Jacob Jan Boerma*** inclusief de matching wijnen, deden niet veel onder voor Jef zijn kookkunsten. Het was het unieke van het moment en de bijzondere locatie. Het moment werd bepaald door het ‘post intelligente lockdown’ waardoor er maar 30 gasten tegelijkertijd in het restaurant mochten zijn. En dat betekende dus ook een klein aantal gasten in het hotel. We kregen een upgrade van onze standaardkamer naar een ‘Premium room met uitzicht op de Dam’. Echt uniek. Uitzicht op een ‘toeristenloze’ Dam die ’s avonds na het eten rond tien uur helemaal leeg bleek. Dit vroeg zelfs om danspasjes op de Dam na ons diner. Dit maken we nooit meer mee.

Ook hier gold in ieder geval: waanzinnig eten en als totaal een unieke ervaring. De prijs was deze keer ook aantrekkelijker. In het arrangement zat zelfs een overdekte overnachting voor onze auto inbegrepen. En we weten allemaal hoe duur parkeren in Amsterdam is. Om de vergelijking met Jef compleet te maken; het ontbijt ‘Bij Jef’ is niet te evenaren.

Onze derde topervaring in twee weken tijd was op tweede Pinksterdag bij Joann (bijna *) in Enschede. Daar waar wij onze intelligente lockdown mee startten, openden wij ook weer het post-corona-restaurantseizoen (Zie ook https://www.marloubullens.nl/jo-ann-als-thuisbeleving) Hier konden we pas maandag 1 juni naartoe omdat zij geen hotel hebben zoals Bij Jef en The White Room. We sliepen dus lekker thuis. Dit maakte de pret niet minder. Het was een feestje. Niet in de laatste plaats door de zeer vrolijke gezichten van al het personeel. Ze zijn zo blij dat ze weer gewoon aan ’t werk mogen en gasten ontvangen en verwennen. Het eten was in ieder geval weer meer dan heerlijk. Misschien wel mijn ‘lekkerste keer’. Dank Emiel en Mandy. We komen snel weer terug. Heel erg graag zelfs.

Lekker eten en tafelen is voor mij misschien wel de meest ultieme ervaring. Ik verheug me nu al op de volgende restaurant-uitjes. En weet je… dat is al best snel.

#wordtvervolgd

Smakelijke groet van Marlou