Waarom kijken we terug? Om te beseffen wat een gave en ook vervelende dingen we hebben meegemaakt en om daarvan te leren. Dat we die leuke zaken vaker willen ervaren en die negatieve dingen niet meer. Niet op alles hebben we invloed en aan de andere kant toch wel. Als we een beetje meer moeite doen …dan blijven de positieve effecten niet uit. Dat kan niet anders. Is begin januari – als je toch bezig bent met goede voornemens – ook meteen het moment om te starten met meer moeite doen? Voor jezelf, je familie en vrienden, collega’s, de organisatie waarvoor je werkt… Moeite doen impliceert ‘beleefd zijn voor elkaar’. Iets wat naar mijn overtuiging overal en altijd werkt. Een adagium wat ik al heel lang uitdraag.

Wat als we meer moeite zouden doen om beleefder en respectvoller met elkaar om te gaan? Dan hebben we wellicht ook minder meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Een onderwerp dat de media overheerst de laatste tijd. Dan blijven onze lontjes op lengte en escaleert alles niet zo snel. Okay, het klinkt misschien wat zweverig, toch geloof ik hierin. Gewoon iets netter met elkaar omgaan, respect hebben en oprecht empathisch zijn. Die moeite doen!

Moeite doen in mijn werk is vanzelfsprekend voor mij. Mensen leren spreken, waardoor zij weten hoe zichzelf te ‘positioneren’. Heerlijke inspanningen om te leveren gezien de dankbaarheid van mijn coachees. Zoals die jonge vrouw die echt het TEDx podium in Bologna anders niet was opgegaan om haar TED-talk te doen!

Dit blog gaar over moeite doen in plaats van dat ik terugkijk op 2022 [mislukt voornemen]. Bij deze dan even heel erg kort: het was weer een bijzonder jaar. Ik besef dat ik dit elk jaar wel kan zeggen. Nu was het dus weer zo. Sommige dingen kostten veel moeite, andere zaken gingen met het grootste gemak; beide manieren maakten en maken mij blij!

Tot ziens in dit jaar. Dan doe ik graag even moeite voor jou.

Warme groeten van Marlou

PS je gelooft het misschien niet…deze onbewerkte foto heb ik met mijn iPhone gemaakt in Bordighera Italië, op een donderdagavond in januari 2023. Ongelooflijk deze kleuren. Zo prachtig rood paars blauw. Dan wil je toch even stilstaan en kijken. Nu; niet achteruit of vooruit.