Connectie, koppeling, verbinding, … hoe je het ook wilt noemen, het is iets waar we allemaal behoefte aan hebben. Altijd. Of het nou gaat om liefdes, familie, vrienden, kennissen of collega’s. Uiteraard kan de mate waarin we met al onze relaties wensen te verbinden verschillen qua hevigheid en frequentie. Feit is dat het aantal contactmomenten niets zegt over de kwaliteit van de verbinding. Het gaat om de intensiteit op het moment zelf. Kwaliteit weer boven kwantiteit.

Verbinden met communicatiedoelgroepen en betrokken zijn met je publiek. Twee termen die ik gebruik in mijn werk. Als interim communicatiestrateeg verbind ik mij elke keer opnieuw met de organisatie waar ik een opdracht voor uitvoer en dus ook met tijdelijke collega’s en andere stakeholders. Net zoals ik mijn sprekers-coachees leer betrokken te zijn met hun publiek. Dat doe je door een stukje van jezelf te laten zien …iets te delen met je toehoorders. Dat kunnen zeker ervaringen zijn.  Ook hier geldt dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. De afgelopen twintig jaar ervaarde ik als zelfstandig adviseur elke keer opnieuw dat delen van kennis en ervaring de meest ultieme manier is om te verbinden. Sterker nog; niet alleen delen, ook ontvangen is een verbindend middel.

Mijn opdrachten groeien bijna altijd uit tot een ‘groter iets’, niet in de laatste plaats omdat ik simpelweg steeds ouder word en dus meer ervaring heb. Men stelt mij meer vragen en verwacht verstandige antwoorden. Dit maakt de hoeveelheid te delen kennis en vooral ervaringen elke dag weer groter. Zo begon ik ooit voor een half jaar bij Saxion als communicatiestrateeg bij de directeur informatievoorziening met een opdracht voor een tiental uren per week. Dit werden meerdere projecten dan alleen die ene opgave en ook werd iedere keer opnieuw het halfjaarcontract vernieuwd. Tot ik na vierenhalf jaar – op eigen initiatief – stopte. Simpelweg omdat mijn ‘frisheid’ als interim-strateeg eraf was en ik dus niet meer de kwaliteit bood als ik in het begin; er was steeds minder nieuws te delen. Tijd om ergens anders nieuwe ervaringen op te doen. Momenteel leer ik bij en doe ik ervaringen op bij GGD Twente. Sinds een jaar help ik de corona-afdeling om bestendiger en minder als crisisorganisatie te functioneren. Een hele mooie grote leerschool.

Als we allemaal meer van onze kennis en ervaring zouden delen, dan verbinden we beter met elkaar. De wereld wordt hiermee oprecht mooier en de samenleving hechter. En zeker ook beter omdat we efficiënter werken en vooral omdat we dan echt ‘samen werken’.  Wat mij betreft essentiële zaken als het om samen leven gaat. Beetje beleefdheid extra en we zijn er! Dus laten we vooral blijven verbinden!

Warme groet van Marlou

PS Mooi voorbeeld van kennis en ervaring delen is momenteel natuurlijk Louis van Gaal? Je kunt van hem vinden wat je wilt. Als we het over oude, ervaren rotten hebben….