Half september trof ik Cindy Achterberg bij Bardot Enschede… toen de horeca nog open was. We ontdekten dat we iedereen hetzelfde willen en kunnen bieden; fysieke en mentale vitaliteit. En daarom ontwikkelden we een ‘Vitale Menukaart’ voor alle werkenden in Nederland, zodat zij vitaal kunnen worden en blijven. Want waar je ook werkt, een ‘fit lichaam en fris hoofd’ is en blijft belangrijk, vooral in deze moeilijke Coronatijd.

Rijksoverheid Programma Vitaal Bedrijf. Toeval of niet: begin oktober lanceerde de Rijksoverheid, op initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland, het programma ‘Vitaal Bedrijf’, alsof de beide staatssecretarissen van onze plannen gehoord hadden!! Met dit programma willen Blokhuis (VWS) en Van ’t Wout (SZW) praktische en onafhankelijke ondersteuning voor ondernemers bieden. Doel is om goed vitaliteitsbeleid binnen bedrijven te realiseren en de gezondheid van werknemers te bevorderen. Nou, dat kunnen Cindy en ik organiseren.

Een gezonde leefstijl is belangrijk en niet moeilijk. Je voelt je lichamelijk beter, zit lekkerder in je vel en je hebt meer energie voor je werk. Een gezonder Nederland bereiken we samen, ook werkgevers spelen daarbij een belangrijke rol. Vitaal Bedrijf heeft de kennis die we al hebben gebundeld en geeft tips en activiteiten aan werkgevers, zodat die er snel mee aan de slag kunnen. Investeer niet alleen thuis in een gezonde leefstijl, maar ook op het werk. Dus ik roep werkgevers op: ga het gewoon doen! – Staatssecretaris Paul Blokhuis

Je mentaal en fysiek gezond voelen op je werk is enorm belangrijk. Het zorgt naast meer werkplezier vaak ook voor minder verzuim. In deze onrustige periode, waar we veel thuiswerken, is het des te belangrijker om werkgevers hulpmiddelen aan te reiken. Hulpmiddelen die de vitaliteit van de werknemers stimuleren en de gezondheid verbeteren. Vitaal Bedrijf biedt deze aan en biedt daarmee werkgevers de helpende hand, in een tijd die voor iedereen uitdagend is.  –  Staatssecretaris Bas van ’t Wout

Gelegenheidssamenwerking! Cindy Achterberg en ik bundelen dus onze krachten en expertises bij gelegenheid. Cindy, van Connecci, begrijpt dankzij haar opleiding aan de sportacademie en jarenlange ervaring als beweeg- en leefstijlcoach heel goed hoe jij jouw lijf vitaal krijgt en houdt. Of je nou wel of niet van sporten houdt, zij leert je tijdens bijvoorbeeld een bootcamp, hoe je je vitaal voelt door beweging in je alledaagse structuur op te nemen. Kijk op Cindy haar LinkedIn-pagina voor meer details over haar kunnen als vitaliteitscoach. Zelf ben ik al decennia communicatie-expert en weet ik precies hoe jij het beste, wanneer, hoe vaak en op welke manier zo efficiënt mogelijk communiceert en jouw boodschap online en/of life overbrengt. In combinatie met mijn deskundigheid als sprekerscoach kan ik jou perfect trainen je brein zo vitaal mogelijk te houden en in te zetten. Dat doe ik onder andere met onlinecommunicatie speedcoaching om zo efficiënter (online) te leren werken met behulp van de sprekerssucces-methode E.A.S.E. Deze systematiek levert extra energie op waardoor je brein vitaler blijft. 

Vitale menukaart. We bieden organisaties een vitaliteitsmenukaart aan, waarmee een aantal essentiële interne communicatiedoelen wordt bereikt. Deze menukaart bevat activiteiten waarmee alle medewerkers van een team, afdeling, faculteit, organisatie, bedrijfsonderdeel of in welke groepssamenstelling dan ook verzekerd zijn van het krijgen van aandacht krijgen en leren van een vitale manier van werken. Medewerkers die meedoen aan dit vitaliteitsprogramma worden fysiek en mentaal (weer) veerkrachtig. 

Wat staat er op het menu? Alle activiteiten hebben vitaliteit als doel en kunnen zowel online als tijdens een fysieke ontmoeting plaatsvinden, in een groep of 1-op-1. In ieder geval altijd op gepaste afstand en rekening houdend met de geldende Corona-maatregelen. Hier enkele voorbeelden

  • Interactieve online bootcamp vitaal lijf. Of je nou wel of niet van sporten houdt, tijdens de bootcamp leer je praktische spierversterkende oefeningen waardoor jij je vitaal voelt door beweging in je alledaagse structuur op te nemen. Je lijf blijft fitter en je maakt je brein leeg. Deze online interactieve bootcamp duurt een uur en is interessant voor iedereen die zichzelf betrapt op ‘te weinig beweging’ gedurende een werkdag ‘thuis’. De bootcamp kan online door maximaal tien personen gevolgd worden.
  • Live bootcamp vitaal lijf. Deze bootcamp is leuker, omdat je elkaar echt in levenden lijve ontmoet. Gedurende een uur  leer je oefeningen zodat je minder last hebt van pijnlijke spieren door een verkeerde houding op je thuiswerkplek. De groepsgrootte wordt bepaald door de geldende Corona-maatregelen van het moment.
  • Interactieve online coachingsessie ‘tijdseffectief en energiebesparend communiceren en presenteren’. Ik leer je ‘efficiënter online werken’ met behulp van de sprekers-succes-methode EASE. Deze systematiek levert je extra energie, op waardoor je brein vitaler blijft. Gedurende een twee uur durende online coachingssessie breng ik je bij hoe je nog effectiever online – en ook offline – kunt werken, lesgeven, presenteren en communiceren. Deze coaching is voor groepen maximaal tien personen. 

Overige activiteiten op de kaart. Voor een vitaal lijf: stoelmassage voor nek, rug en schouders, yoga voor gehele lichaam of stoelyoga, hardlopen of bokstraining of … alles om je lijf meer veerkracht te geven. Voor een vitaal brein: communicatietraining en -coaching in verschillende vormen die energie en een vitaal brein opleveren, sprekerscoaching online en/of offline, tijdseffectief presenteren en de training online meeting etiquette.

Zorg goed voor jezelf en blijf vitaal. Duidelijk is dat vitaliteit voor iedereen van groot belang is. De Coronapandemie heeft een grote impact op ons leven, zowel zakelijk als privé. Sterker nog; deze beide ‘levens’ smelten steeds meer samen. Het is een totaal andere situatie waarin we thuis online werken en elkaar amper nog ontmoeten. Dit beïnvloedt onze vitaliteit, zowel van ons lijf als brein. Sommigen onder ons zitten thuis aan dezelfde tafel te werken als te eten met het gezin. Een ander heeft een werkplek ingericht op de slaapkamer. Bijkletsen met collega’s doen we niet meer bij het koffieapparaat maar tijdens een belletje met of zonder beeld. Het is allemaal behoorlijk veranderd voor ons allemaal. Nieuwe realiteit of niet, voorlopig kunnen we niet anders dan deze situatie accepteren. Laten we dan wel zorgen dat we goed voor onszelf blijven zorgen met een vitaal lijf en brein. Zorg goed voor jezelf!

Vitale groeten van Marlou