…wordt het nooit meer. Dat begrijp ik heus wel. Toch denk ik dat wij – de mens – graag alles zoveel mogelijk bij het oude laten. Gewoon zoals we het altijd gewend zijn te doen, willen we het liefste dingen blijven doen. Toch moeten we er aan geloven. We moeten ons gedrag aanpassen en ‘duurzaam’ veranderen. Niet voor eventjes dus. En daar zit volgens mij de essentie van het probleem waarmee we momenteel geconfronteerd worden tijdens het ‘online samenwerken’. Wij beseffen met z’n allen nog onvoldoende dat wij, en dan vooral de kenniswerkers, steeds meer dingen alleen gaan doen. Niet meer continu met z’n allen op kantoor. Wellicht wel een of twee dagen per week. Of de ene week wel en de andere niet. Er is geen ontkomen meer aan; of je wilt of niet. En dus blijven we voorlopig overleggen met behulp van Zoom, Skype, Teams, FaceTime en meer virtuele online hulpmiddelen.

Zelf werkte ik al lang vanuit huis. Ik heb dus ook al bijna 20 jaar een heel echt ’thuiskantoor’ met een naar mijn wensen ingerichte werkplek. Ik besef dat niet iedereen dat genot heeft (gehad) sinds maart dit jaar. Verschil is wellicht dat ik als zelfstandig ondernemer geen nieuwe opdrachten kreeg en jouw werk wel doorging. Hoe dan ook: we zijn meer en meer gaan ‘beeld’ bellen, overleggen en vergaderen. We kennen ondertussen zelfs al de virtuele vrijmibo. En omdat het al zo lang duurt en naar onze overtuiging zo zal blijven hebben wij, het team van Presentation-Master, een nieuwe training samengesteld. Tijdens de training ‘online vergader etiquette’ leren we je hoe je inhoud geeft aan ‘fatsoenlijk en efficiënt’ vergaderen. Het leukste vond ik trouwens de bloopers. Maar dat terzijde.

Wil jij zorgen dat je ook online weet hoe je tijdens een vergadering te gedragen? Neem dan contact met me op. Uiteraard is het efficiënter en vooral ook leuker, om deze training samen met je team te volgen. Lijkt me oprecht tof om je hiermee verder te helpen.

Succes! Hulpvaardige groet van Marlou